Het mosknorretje-dilemma: Paypal verbiedt betalingen aan handelaren met behulp van het woord ‚Tardigrade‘.

De populaire betaalprovider Paypal staat bekend om het afsnijden van een aantal handelaren en organisaties door de jaren heen. Deze week kwam het publiek erachter dat Paypal handelaren die artikelen met betrekking tot de naam „tardigrade“ verkopen censureert, alleen maar omdat een wapenhandelaar uit de Balkan dezelfde naam gebruikt. Het verhaal laat zien hoe voordelig censuurbestendig geld vandaag de dag is en hoe gecentraliseerde monetaire systemen uiteindelijk gedoemd zijn.

Sinds Paypal in 2001 uitkwam, is het betalingsplatform breed ingezet en heeft een groot aantal gebruikers wereldwijd gebruik gemaakt van het systeem. Echter, de betalingsverwerker is een gecentraliseerd systeem, en door de jaren heen is het bekend geworden dat het diensten beperkt tot bepaalde personen en organisaties.

Zo heeft Paypal bijvoorbeeld het webportaal Wikileaks gecensureerd en dit deed een beroep op de non-profit organisatie om bitcoin (BTC) te gaan accepteren. Vorig jaar, sloot Paypal banden aan arbeiders af die het volwassen Webportaal Pornhub leveraging en 100.000 uitvoerders werden verlaten vastgelopen. Nu accepteert de meest verhandelde website voor volwassenen wereldwijd bitcoin (BTC) en litecoin (LTC) voor betalingen.

Op 11 september werd Paypal opnieuw betrapt op het censureren van handelaars over het gebruik van de naam „tardigrade“. In principe is een tardigrade een achtpotig microdier en men noemt ze ook wel „mosbiggen“ en „waterberen“. De grappige kleine waterberen hebben een wereldwijde fanbase en mensen verzamelen alle soorten tardigrade koopwaar.

Op Twitter klaagde de in Seattle gevestigde geschenkverkopers, Archie McPhee, dat Paypal zijn tardigrade-thema producten censureerde. Het probleem is dat er een bekende Balkan wapenhandelaar genaamd Tardigrade Limited is, en Paypal heeft alle betalingen aan alles wat aan het woord is gebonden geblokkeerd. Dit betekent dat elke tardigrade merch die mcphee.com verkoopt verboden is door Paypal vanwege een algoritme dat de naam van een vlag voorziet, zelfs als het gebonden is aan mosvarkentje-ornamenten.

„Gewoon een FYI- Paypal blokkeert momenteel alle transacties die het woord „tardigrade“ in de productnaam of beschrijving bevatten“, tweeted McPhee. „We hebben contact met ze opgenomen en ze hebben ons verteld dat we moeten stoppen met het woord „tardigrade“.“

McPhee zei dat hij de naam op de pagina veranderde in „Water Bear Ornament“, maar hij zei dat het een „verschrikkelijke oplossing“ was. „Je kunt nog steeds al onze tardigrade artikelen kopen met een creditcard via Shopify, maar niet via Paypal,“ benadrukte McPhee.

De cadeauverkopers gingen verder:

Als we het woord ‚tardigrade‘ niet kunnen gebruiken in de tekst op de pagina, tags of in de URL, hoe kunnen klanten het dan vinden? Dit is niet beperkt tot Archie McPhee. Dit is ALLEEN PAYPAL. En ze geven een bericht dat de GEBRUIKER hun overeenkomst schendt. Het schrikt klanten af.

Het is jammer dat handelaren te maken hebben met zulke absurde regels en een megabedrijf als Paypal kan niet eens het algoritme van het systeem repareren om deze verkopers een betere oplossing te bieden. McPhee benadrukte ook een andere handelaar die dezelfde problemen ondervond bij het verkopen van pluche tardigrade merchandise. Andere soorten handelaren legden uit hoe Paypal hen censureerde voor het omgaan met gesanctioneerde landen of andere soorten willekeurige beslissingen.

„Onze transacties voor Cubaanse koffie werden geblokkeerd door Paypal“, antwoordde een handelaar op de tweet van McPhee. „We kopen groene bonen van Britse importeurs, branden en verkopen in het Verenigd Koninkrijk, en zijn niet onderworpen aan Cuba sancties. We moesten Cuba uit de titel weglaten, maar konden het gebruiken in de beschrijving die niet wordt doorgegeven aan Paypal. Dan stoppen we met het gebruik van [Paypal], ze zuigen.“

Crypto-aanhanger John Moriarty reageerde ook op McPhee’s Twitter-draad, en hij stelde voor om digitale valuta te gebruiken. „Misschien moeten mensen dan gewoon stoppen met het gebruik van“ Paypal- Directe crypto betalingen kunnen niet gecensureerd worden omdat er geen derde partij is.“ Moriarty schreef aan de tardigrade verkoper.

Bedrijven zoals Paypal en andere betalingsverwerkers hebben al jaren een aantal bedrijven, organisaties en individuele handelaars gecensureerd. Alleen al voor het proberen om de kost te verdienen, het accepteren van betaling voor activisme, of het gevestigd zijn in een gesanctioneerd land, kunnen gecentraliseerde verwerkers het levensonderhoud van mensen kapotmaken.

Maar sinds Satoshi Nakamoto Bitcoin heeft opgericht, heeft de wereld toegang tot censuurbestendige fondsen die naar iedereen kunnen worden gestuurd en elke grens kunnen omzeilen op een manier zonder toestemming.

Individuen, non-profitorganisaties, sekswerkers, klokkenluiders, journalisten en een groot aantal andere soorten mensen zijn uitgesloten van een verscheidenheid aan betalingsverwerkers, omdat andere bedrijven zoals Visa en Mastercard ook gecensureerd zijn. McPhee en vele andere mensen zouden moeten leren over digitale valuta en hoe gemakkelijk het is om crypto voor betalingen te accepteren.

Eén ding is zeker, blockchains zoals Bitcoin verwijderen onnodige derde partijen die ofwel de richtlijnen van de regelgevende instanties moeten volgen ofwel een willekeurige mening hebben. De autonomie van crypto-betaalnetwerken zal de verkopers van microbiële geschenken er nooit van weerhouden om schattige mosbiggen en gevulde tardigrades te verkopen.

About the author